Pbxes

Wooninspiratie blog

Tips bij nekpijn

zit sta bureau

Nekpijn is een veel voorkomende klacht waar bijna iedereen wel ooit in zijn leven last van heeft gehad. De nekspieren zijn snel overbelast, verrekt of gespannen, maar meestal wordt de lichamelijke oorzaak niet gevonden. Bij veel mensen verdwijnt de nekpijn vanzelf, of komt het alleen in periodes voor, maar er zijn anderen die chronisch last hebben. Hoe dan ook kan het aangeraden zijn om eens te kijken naar de inrichting van uw werkplek. Een slechte houding, of te lang in een slechte houding blijven, zou namelijk wel eens kunnen zorgen voor de pijn. Er zijn kleine aanpassingen, zoals een zit sta bureau, die misschien zouden kunnen helpen!

Spanning beperken

Als u merkt dat de nekpijn veelal in periodes voorkomt kunt u nagaan wat er precies in de periodes is gebeurt. Nekpijn kan namelijk komen door spanning (stress). Als u zich hierin herkent dan is het misschien fijn om beter te leren omgaan met stress. Denk bijvoorbeeld aan het opdelen van een grote taak in kleinere deeltaken, of om te leren hoe u dingen niet te lang uitstelt. Een psycholoog kan helpen bij het identificeren van waar iemand gestresst door raakt, en helpt een persoon vervolgens om beter met deze stressoren om te gaan. Hierdoor zou de nekpijn ook kunnen verdwijnen.

Werkplek aanpassen

Uw nek kan ook gespannen raken doordat deze te lang in een verkeerde houding gehouden wordt. Dit gebeurt snel tijdens het werken aan een bureau. Als er veel naar beneden gekeken wordt, bijvoorbeeld naar een boek, dan worden de nekspieren te veel belast. Ook als er naar een beeldscherm wordt gekeken die niet op de juiste hoogte staat kan de nek in een onnatuurlijke houding terecht komen. Een in hoogte verstelbaar bureau kan helpen om de nek in een betere houding te krijgen. Zo kan de hoogte van het bureau aangepast worden aan de persoon zelf en de stand van de nek.