Pbxes

Wooninspiratie blog

Een verlicht muzikaal optreden

Een verlicht muzikaal optreden

Mensen houden van muziek. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel genres waarbinnen liedjes kunnen vallen. Er is voor iedereen wel aanbod dat hem of haar kan aanspreken. Een heel oude en populaire categorie muziek is klassiek. Klassieke muziek wordt nog steeds in veel verschillende concertvormen voorgeschoteld aan een breed publiek. Een speciaal soort concert is het buitenconcert. Zo’n buitenconcert kan bijvoorbeeld plaatsvinden op een veranda. Wat zo’n optreden een extra beetje smaak kan geven is veranda verlichting. Dit is verlichting die gebruikt wordt op de veranda, en hoeft niet alleen in een informele sfeer aangewend te worden.

Een extra element toevoegen

Veranda verlichting kan toegepast worden in een concert op vele manieren. Als er een kort pianostuk wordt opgevoerd bijvoorbeeld, kan de verlichting een lichte kleurtoon neerzetten door het gebruik van zacht licht en witte tinten. Is het gemoed zwaarder? Dan kunnen meer donkere tonen gebruikt worden. Bij hevig emotionele stukken zoals de pianoconcerten van Rachmaninhoff kan gedimd licht heel goed werken om bepaalde accenten in de muziek nog beter tot zijn recht te laten komen. Wanneer er kamermuziek opgevoerd wordt daarentegen, kan er beter gebruik worden gemaakt van deftige en/of meer formele kleuren. Voor elk soort muziek zijn er ontzettend veel mogelijkheden om in de buitenlucht een passende sfeer te creëren.

Reacties van publiek

Het publiek speelt altijd een belangrijke rol bij concerten. Er wordt immers muziek voor hen gespeeld. Het is daarom altijd van essentieel belang dat er gepeild wordt hoe het publiek dacht over bepaalde keuzes die zijn gemaakt bij het vormgeven van een concert. Zo kan het in dit kader bijvoorbeeld zijn dat bepaalde kleurtinten overduidelijk niet aansloegen. Een manier om de keuzes die zijn gemaakt omtrent de verlichting bij een concert te peilen, is een enquête. Eenvoudigweg mensen vragen hoe ze zich voelen bij de verlichting die gebruikt is kan veel interessante inzichten opleveren.