Pbxes

Wooninspiratie blog

Een groen dak leggen voor een beter klimaat

Groene daken hebben flink wat voordelen wat betreft het klimaat. Door de planten op het dak komt er meer zuurstof in de lucht. De omgeving warmt minder op door de koelte die deze planten produceren met hun uitstoot. Ook zonlicht wordt geabsorbeerd waardoor de woning koeler blijft met een dak van sedummatten. Verder zorgt het ervoor dat er minder water wegloopt in het riool doordat planten water opnemen en door condens die zij uitstoten de lucht ook weer afkoelt. Het verdere dak materiaal wordt beschermd door een sedum dak vanwege het absorberen van UV-straling en de invloed van andere weersomstandigheden zoals sneeuw, ijs en regen. De woning krijgt dus meer waarde door een groen dak te plaatsen. De dakbedekking krijgt een langere levensduur. Een normaal dak van bitumen, EPDM of dakpannen slijt veel eerder.

 

Voor welke daken kan een groen dak worden gebruikt

 

 

De veel toegepaste systemen van sedummatten doen het beste op een een plat of licht schuin dak met een niet al te grote hellingshoek. Groene daken kunnen makkelijk gaan schuiven als het dak te schuin is. Door randen aan te brengen aan de dakgevel kunnen op schuine daken de matten stabieler blijven liggen. Bij schuine daken stroomt tevens het regenwater sneller weg waardoor de sedumplantjes sneller uit kunnen gaan drogen. Ondanks dat regenwater wordt opgenomen door de planten en de substraatlaag, mag een goed afwateringssysteem niet ontbreken om het overtollige vocht af te voeren.

 

Soorten groene daken om toe te passen

 

 

Groene daken van sedummatten bevatten vetplantjes en mossen. Tevens is het onderhoud makkelijk. Er moet eens in de zoveel tijd, vooral zomers worden bemest en besproeit. De planten doen het zo optimaal. Vetplantjes slaan voedingsstoffen op in de bladeren waardoor ze veel reserves hebben. Deze lenen zich goed voor groene daken met een dunne substraatlaag tot 15cm dikte. Grotere planten met dikkere en langere wortels groeien beter met een dikkere substraatlaag van meer dan 15cm. De draagkracht van het dak bepaald hoe dik de substraatlaag moet zijn en hoe intensief begroeit het groene dak moet zijn.

 

Is uw dak geschikt voor een groen sedumdak?

 

 

Er is een bepaalde leeftijd van het dak waarop een groen dak van sedummatten probleemloos kan worden gelegd. De draagkracht speelt hierbij een rol. Een groen dak kan flink intensief zijn qua gewicht. Het dak kan soms wel tot 150 kg per vierkante meter wegen, en sommige daken tot wel 500kg per vierkante meter. Hoe dikker de substraatlaag, hoe zwaarder. Een zwaar dak met veel beplanting leent zich uitstekend als daktuin. Een inspecteur kan het dak eerst nakijken en advies geven.