Pbxes

Wooninspiratie blog

Voor en nadelen brandwerende kluis

de-raat-combi-fire-1k-2

Een brandwerende kluis is zoals je waarschijnlijk al verwacht bestand tegen vuur. Maar tussen brandwerende kluizen zitten nog flink verschillen. Wil je graag een brandwerende kluis kopen, lees deze blog dan goed door. Aan brandwerende kluizen zitten namelijk een hoop voordelen, maar natuurlijk zit er ook een nadeel aan dit type kluis.

De essentie van een brandwerende kluis is vooral het buiten houden van hitte. Wanneer een gebouw in brand staat worden de temperaturen natuurlijk gigantisch hoog, het is niet de bedoeling dat de spullen die in de kluis ook smelten of ontvlammen. Denk hierbij aan elektronische apparaten, cd’s, contanten of papieren. Brandwerende kluizen zijn gemaakt van isolerende materialen die de warmte buiten houden.

Hoe lang een kluis de hitte buiten houdt, dus brandwerend is, verschilt per kluis. Dit begint bij 30 minuten en kan oplopen tot zo’n 3 uur! Je zult waarschijnlijk denken dat je al gauw een kluis nodig hebt die minimaal een uur brandwerend is, maar zo simpel is het helaas niet. Dit ligt vooral aan waar de kluis geplaatst wordt. Als dit op een betonnen vloer is, dan hoeft de brandwerende kluis niet zo lang brandwerend te zijn. Maar een houten vloer brand natuurlijk wel, dan ga je al wel snel naar minimaal een uur brandwerend.

Het voordeel van brandwerende kluizen lijkt me nu duidelijk, ze beschermen je kostbare spullen tegen vuur, hitte en bluswater. Het nadeel van een brandwerende kluis is helaas dat ze weinig bevestigingspunten hebben. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen zijn gaten (verankeringspunten) in een kluis niet erg brandwerend. Het aantal verankeringspunten in een brandwerende kluis is daarom minimaal.

Hopelijk is het nu wat duidelijker waar je op moet letten wanneer je een brandwerende kluis gaat kopen.